Prima paginaComunicate media Informatii utileUnitati sanitareContactInformatii publiceSitemap

Promovarea sanatatii

Alimentele consumate in cantitati prea mari duc la o acumulare excesiva a grasimii in organism, proces numit OBEZITATE.
Obezitatea poate avea ca si cauze factori genetici (mosteniti), dar, cel mai frecvent, ea este determinata de obiceiurile alimentare din familie: timpul dedicat meselor, cantitatea si calitatea alimentelor, ritmul in care mestecam.

 Ce se intampla cu noi daca suntem obezi?

  •  Consecinte psiho–sociale: apar sentimente de inferioritate si respingere din partea colegilor, ceea ce poate duce  la frustrare sau depresie.
  •  Consecinte respiratorii: respiratie mai dificila.
  •  Consecinte locomotorii: picior plat, genunchi in forma de X, accentuarea curburilor fiziologice ale coloanei vertebrale (cifoza, lordoza, scolioza), dureri articulare.
  •  Consecinte metabolice: tulburari de transformare in organism a grasimilor si zaharurilor (ex. diabet zaharat).
  •  Consecinte cardio-vasculare: hipertensiune arteriala, ateroscleroza, cardiopatie ischemica.
  •  Consecinte cutanate: iritatii ale pielii, infectii.
  •  Alte complicatii: dureri de cap, oboseala (astenie), tulburari menstruale, acnee, constipatie, digestie dificila.

ALIMENTE POTRIVITE PENTRU NOI:
- Pe primul plan se afla cerealele si produsele pe baza de cereale (paine integrala, fulgi de cereale) legume, fructe, lapte si derivate din lapte degresat (urda, branza de vaci, cas).
- Dintre produsele din carne se recomanda carnea de peste si de pui (fara piele).
- Ouale trebuie consumate maximum 4 – 5 pe saptamana.
- Grasimile consumate sa fie sub forma de uleiuri vegetale.
- Dulciurile trebuie inlocuite cu fructe proaspete, care trebuie consumate inainte de masa pentru a pregati si stimula procesele digestive.
- Cele doua gustari zilnice trebuie sa fie reprezentate de fructe sau lactate degresate.
- Lichidele e de preferat sa fie ceaiuri de plante neindulcite, apa minerala plata, sucuri naturale de fructe.

ALIMENTE DE CARE TREBUIE SA NE FERIM:
• Alimentele prajite, mezelurile, produsele tip fast food, dulciurile rafinate (bomboane, budinci, creme, frisca, ciocolata, napolitane), produse de patiserie (gogosi, croissant, pateuri), afumaturi.
• Bauturile racoritoare ce contin  aditivi alimentari (E-uri), care pot masca ingredientele de slaba calitate folosite la obtinerea lor.

CU CE PUTEM INLOCUI ALIMENTELE NERECOMANDATE?

Alimente nerecomandate Alimente recomandate
carne de porc, vita carne de peste, pui (fara piele), ciuperci, oua, fasole, mazare, soia, linte, naut
zahar miere, polen, fructe dulci
bauturi racoritoare sintetice, alcool, tutun sucuri naturale, apa, fructe, ceaiuri din plante
produse zaharoase preparate industrial cu coloranti, conservanti si arome sintetice (prajituri, napolitane, jeleuri, bomboane, inghetata, snacks)  produse care nu contin: conservanti, coloranti, faina alba, zahar si arome sintetice
paine alba paine graham, paine integrala
branzeturi rafinate, branza topita branza de vaci, telemea proaspata, cas
margarina, grasimi animale uleiuri vegetale, unt
alimente preparate industrial (sosuri, creme, paste) legume si zarzavaturi proaspete sub forma de salate
mezeluri pateuri si mezeluri vegetale
iaurt pasteurizat cu arome, coloranti si conservanti sintetici lapte acru, chefir, iaurt natural
paste fainoase din faina alba,  produse de patiserie orez, grau, cereale macinate integral (mamaliga)
alimente congelate, alimente conservate (termic sau cu ajutorul conservantilor) alimente proaspete
ulei rafinat; otet sintetic ulei presat la rece; otet natural din mere sau din vin, zeama de lamaie

 

Noutati:
Comunicate media
Informatii utile
Noutati
Programe de sanatate
Anunturi Concursuri Examene
Recunoasterea diplomelor in UE Atestate studii complementare Certificate
Promovarea sanatatii
Informatii publice
Incidenta imbolnavirilor cu virusul SARS-Cov2
Program audiente:
Director executiv:
Dr. Ligia Marincas
Marti: 13.00 - 15.00
Program de lucru:
Luni - Vineri: 8:00 - 16:00
Promovarea sanatatii:
Made by HaiPeNet