Promovarea sanatatii
Alimentele consumate in cantitati prea mari duc la o acumulare excesiva a grasimii in organism, proces numit OBEZITATE.
Obezitatea poate avea ca si cauze factori genetici (mosteniti), dar, cel mai frecvent, ea este determinata de obiceiurile alimentare din familie: timpul dedicat meselor, cantitatea si calitatea alimentelor, ritmul in care mestecam.
Ce se intampla cu noi daca suntem obezi?
- Consecinte psiho–sociale: apar sentimente de inferioritate si respingere din partea colegilor, ceea ce poate duce la frustrare sau depresie.
- Consecinte respiratorii: respiratie mai dificila.
- Consecinte locomotorii: picior plat, genunchi in forma de X, accentuarea curburilor fiziologice ale coloanei vertebrale (cifoza, lordoza, scolioza), dureri articulare.
- Consecinte metabolice: tulburari de transformare in organism a grasimilor si zaharurilor (ex. diabet zaharat).
- Consecinte cardio-vasculare: hipertensiune arteriala, ateroscleroza, cardiopatie ischemica.
- Consecinte cutanate: iritatii ale pielii, infectii.
- Alte complicatii: dureri de cap, oboseala (astenie), tulburari menstruale, acnee, constipatie, digestie dificila.
ALIMENTE POTRIVITE PENTRU NOI:
- Pe primul plan se afla cerealele si produsele pe baza de cereale (paine integrala, fulgi de cereale) legume, fructe, lapte si derivate din lapte degresat (urda, branza de vaci, cas).
- Dintre produsele din carne se recomanda carnea de peste si de pui (fara piele).
- Ouale trebuie consumate maximum 4 – 5 pe saptamana.
- Grasimile consumate sa fie sub forma de uleiuri vegetale.
- Dulciurile trebuie inlocuite cu fructe proaspete, care trebuie consumate inainte de masa pentru a pregati si stimula procesele digestive.
- Cele doua gustari zilnice trebuie sa fie reprezentate de fructe sau lactate degresate.
- Lichidele e de preferat sa fie ceaiuri de plante neindulcite, apa minerala plata, sucuri naturale de fructe.
ALIMENTE DE CARE TREBUIE SA NE FERIM:
• Alimentele prajite, mezelurile, produsele tip fast food, dulciurile rafinate (bomboane, budinci, creme, frisca, ciocolata, napolitane), produse de patiserie (gogosi, croissant, pateuri), afumaturi.
• Bauturile racoritoare ce contin aditivi alimentari (E-uri), care pot masca ingredientele de slaba calitate folosite la obtinerea lor.
CU CE PUTEM INLOCUI ALIMENTELE NERECOMANDATE?
Alimente nerecomandate |
Alimente recomandate |
carne de porc, vita |
carne de peste, pui (fara piele), ciuperci, oua, fasole, mazare, soia, linte, naut |
zahar |
miere, polen, fructe dulci |
bauturi racoritoare sintetice, alcool, tutun |
sucuri naturale, apa, fructe, ceaiuri din plante |
produse zaharoase preparate industrial cu coloranti, conservanti si arome sintetice (prajituri, napolitane, jeleuri, bomboane, inghetata, snacks) |
produse care nu contin: conservanti, coloranti, faina alba, zahar si arome sintetice |
paine alba |
paine graham, paine integrala |
branzeturi rafinate, branza topita |
branza de vaci, telemea proaspata, cas |
margarina, grasimi animale |
uleiuri vegetale, unt |
alimente preparate industrial (sosuri, creme, paste) |
legume si zarzavaturi proaspete sub forma de salate |
mezeluri |
pateuri si mezeluri vegetale |
iaurt pasteurizat cu arome, coloranti si conservanti sintetici |
lapte acru, chefir, iaurt natural |
paste fainoase din faina alba, produse de patiserie |
orez, grau, cereale macinate integral (mamaliga) |
alimente congelate, alimente conservate (termic sau cu ajutorul conservantilor) |
alimente proaspete |
ulei rafinat; otet sintetic |
ulei presat la rece; otet natural din mere sau din vin, zeama de lamaie |
|
Program audiente:
Director executiv:
Dr. Ligia Marincas
Marti: 13.00 - 15.00
Program de lucru:
Luni - Vineri: 8:00 - 16:00
Promovarea sanatatii:
|