Prima paginaComunicate media Informatii utileUnitati sanitareContactInformatii publiceSitemap

Promovarea sanatatii

Planul national multianual integrat  de promovare a sanatatii si educatiei pentru sanate


In cadrul Strategiei Nationale de Sanatate a Romaniei 2014-2020 este cuprins Planul multianual privind promovarea unui stil de viata sanatos. In acest sens reprezentantii Ministerului Sanatatii impreuna cu alti experti au elaborat PLANUL NATIONAL MULTIANUAL INTEGRAT DE PROMOVARE A SANATATII SI EDUCATIE PENTRU SANATATE care cuprinde masuri a caror implementare in perioada 2016-2020 vor avea ca rezultat direct cresterea constanta a proportiei populatiei cu comportamente favorabile sanatatii si indirect pe termen mediu si lung diminuarea ritmului de crestere a morbiditatii si mortalitatii prin boli netransmisibile in principal si reducerea poverilor pentru populatie.

In acest sens Directia de Sanatate Publica Salaj invita toti actorii interesati din comunitate (organizatii guvernamentale si nonguvernamentale) la inscrierea pentru participarea la procesul consultativ cu privire la Planul National Multianual Integrat de Promovare a Sanatatii si Educatie pentru Sanatate. 

 

Inscrierile sa fac pana la data de 11 martie la telefon 0260-662550 sau pe adresa de e-mail secretariat@aspsalaj.ro, prin completarea si transmiterea formularului de mai jos.

  Formular de inscriere aici

  Instructiuni de inscriere aici


Campanie de informare a populatiei privind sanatatea orala
Obiceiuri sanatoase pentru dinti sanatosi
 
Scopul si obiectivele campaniei:
  • Sensibilizarea populatiei: cu privire la sanatatea orala  si a factorilor de risc
  • Imbunatatirea utilizarii masurilor eficiente de preventie, atat la nivel individual cat si la nivelul comunitatii
  • Incurajarea tuturor membrilor asociatiilor, guvernelor, organizatiilor neguvernamentale, mass-mediei si altor entitati sa foloseasca ocazia oferita de Ziua Mondiala a Sanatatii Orale de a organiza activitati la nivel comunitar, national, regional si global, pentru imbunatatirea sanatatii orale.
Afectiuni orale
Desi cele mai multe afectiuni orale sunt prevenibile, ele sunt responsabile pentru un mare procent al afectiunilor cronice in intreaga lume.
Afectiunile dentare au drept consecinta durerea si suferinta si absenteismul de la locul de munca si scoala. De exemplu, numai în SUA, adultii angajati pierd mai mult de 164 de milioane de ore de lucru anual datorita bolilor dentare sau vizitelor la dentist.  (U.S. Surgeon General’s oral health report).
Bolile periodontale si ale gingiilor au fost asociate cu complicatii ale sarcinii, diabet zaharat si alte boli sistemice. Cariile dentare netratate afecteaza serios calitatea vietii unei persoane. 

 Cresterea accesului la servicii de preventie medicala primara pentru copiii si adolescentii din Romania

Alimentatia sanatoasa si activitatea fizica in randul copiilor si adolescentilor

Ministerul Sanatatii deruleaza la nivel national proiectul "Cresterea accesului la servicii de preventie medicala primara pentru copiii si adolescentii din Romania. Alimentatia sanatoasa si activitatea fizica in randul copiilor si adolescentilor din Romania.", finantat din fonduri acordate de catre Guvernul Norvegiei prin intermediul Programului Norvegian de Cooperare pentru Crestere Economica si Dezvoltare Durabila in Romania, in cadrul acestui proiect, Ministerul Sanatatii ca Promotor are ca parteneri Institutul Norvegian de Sanatate Publica, Ministerul Educatiei, Cercetarii, Tineretului si Sportului (MECTS) si Asociatia de Psihologia Sanatatii din Romania.
Proiectul are ca scop cresterea procentului copiilor si adolescentilor care adopta un stil de viata sanatos urmarind pe termen lung scaderea mortalitatii si morbiditatii prin boli cardiovasculare, cancer, diabet.
Prin activitatile sale, proiectul contribuie direct la realizarea unor componente a Strategiei Europene pe Nutritie, Supraponderalitate si Obezitate, contribuind la realizarea de politici de sanatate in domeniul promovarii sanatatii pornind de la dovezi, utilizand abordari inter-institutionale si inter-disciplinare atat la nivel national cat si la nivel descentralizat, judetean si urmarind conturarea unui Plan National de Activitate Fizica sl Nutritie Sanatoasa.
Proiectul se desfasoara la nivel national in perioada 01 mai 2009 - 30 aprilie 2011 si include patru componente

I. de dezvoltare Institutionala prin facilitarea de parteneriate interinstitutionale, dezvoltarea de planuri de actiune la nivel judetean/ local in vederea promovarii adoptarii de comportamente sanatoase - nutritie si activitate fizica - la copii si adolescenti;

II. de cercetare prin asigurarea de studii pe esantion national privind stilul de viata sanatos precum si cercetari de marketing social,

III. de promovare in vederea schimbarii comportamentelor pentru asigurarea vizibilitatii concomitenta proiectului la nivel individual, organizational si comunitar si

IV. o componenta legislativa cu propuneri de modificari pentru cadrul legislativ care sa sustina implementarea durabila a modelelor de schimbare a comportamentelor la nivel local, judetean, national.
in data de 14 Septembrie 2010, cu ocazia vizitei partenerilor de la Institutul de Sanatate Publica din Oslo, este organizat primul eveniment de promovare pe plan national a rezultatelor partiale de etapa ale proiectului.

Proiectul este finantat din fonduri acordate de catre Guvernul Norvegiei prin intermediul Programului Norvegian de Cooperare pentru cresterea economica si dezvoltareScopul proiectului

Proiectul isi propune sa contribuie la scaderea obezitatii in randul copiilor si adolescentilor din Romania pana in anul 2020 prin participarea in cadrul unui proiect comun avand ca scop cresterea calitatii serviciilor de prevenire pentru grupurile tinta, respectiv copii si adolescentii, nevoie recunoscuta la nivel national.

De ce acest proiect?

Povara generata de bolile cronice este in crestere;
Principalele boli cronice din Romania - BCV, DZ, cancer au factori de risc comuni;
Nutritia  sanatoasa  si  activitatea fizica   sunt   principalii   factori protectori;
Politicile si programele de preventie primara in Romania la ora actuala sunt numai partiale;
Politicile europene cu privire la sanatate recomanda interventii integrate, pe mai multe nivele.

Componentele proiectului

I. Cercetare

Cercetarea comportamentelor adolescentilor din Romania (Health Behavior in
School Children - HBSC pentru anul 2009);
Cercetare de marketing social;
Cercetare evaluativa pentru rezultatele proiectului.

II. Campanie

Definirea strategiei de campanie;
Populatia tinta: copii 3-19 ani, din diferite unitati de educatie, din mediul urban si din mediul rural;
Definirea, pre-testarea mesajelor si insemnelor campaniei;
Definirea de instrumente pentru campanie (spoturi video si radio, postere, pliante);
Productia si diseminarea materialelor de campanie.

III.    Dezvoltare institutionala

Facilitarea crearii de parteneriate inter-institutionale la nivel judetean, local prin interventia a 8 facilitatori regionali;
Atragerea in acest proces a asociatiilor de profesionisti - medici de familie, asistenti comunitari, profesori, educatori, a altor resurse de la nivel comunitar;
Facilitarea dezvoltarii de planuri de actiune si de mici proiecte locale pentru promovarea actiunilor in favoarea unei nutritii sanatoase si a activitatii fizice la copii si adolescenti;
Catalizarea crearii Planului National de Actiune pentru activitate fizica si nutritie sanatoasa la copii si adolescenti.

IV.  Juridica

Analiza legislatiei internationale si identificarea celor mai eficace si cost eficiente masuri folosite de alte state;
Propuneri de modificari pentru cadrul legislativ care sa sustina implementarea durabila a modelelor de schimbare a comportamentelor la nivel local, judetean, national.

Produsele Proiectului

Parteneriate inter-institutionale la nivel national, judetean si local;
Planuri de actiune intersectoriale implementate si monitorizate;
Ghiduri / manuale de interventie;
Specialisti instruiti la nivel local, judetean in vederea dezvoltarii planurilor de actiune la nivel local si judetean;
Rapoarte de Studii ale comportamentului grupelor tinta, studii de marketing social cu privire la nutritie si activitate fizica;
Campanie de PR - clipuri TV si radio, banere, postere, brosuri;
Evenimente organizate la nivel local, judetean, national si supranational;
Propuneri pentru rectificarea cadrului legislativ /normativ la nivel local, judetean si national pentru sustinerea unui stil de viata sanatos.
Pentru mai multe informatii despre activitatea din cadrul proiectului, va invitam sa accesati paginile de internet: www.cspsibiu.ro si www.ms.ro.


ATENTIE LA GRIPA!
 Gripa este o boala infectioasa, respiratorie, acuta, foarte contagioasa, produsa de virusurile gripale. (mai mult)

 OBEZITATEA LA COPIL
Necesarul de alimente la varsta copilariei este deseori supraestimat din cauza obiceiurilor alimentare ale adultilor. (mai mult)
LISTA  E-urilor  NOCIVE PENTRU SANATATE
Aditivii alimentari sunt substante chimice adaugate in diverse produse alimentare pentru a le imbunatati aspectul, (mai mult)

CAND NE SUNT FOLOSITOARE ANTIBIOTICELE?
Antibioticele sunt substante naturale sau sintetice, care actioneaza in scopul distrugerii bacteriilor sau in scopul limitarii dezvoltarii acestora.(mai mult)
CE TREBUIE SA STIM DESPRE TUBERCULOZA
Tuberculoza este o boala grava, cauzata de bacilul tuberculozei (bacilul Koch). Ea este localizata in oricare din partile corpului, dar cea mai frecventa localizare este la nivelul plamanului. (mai mult)

CANCERUL DE SAN
Cancerul de san este o boala serioasa dar care se poate vindeca. Apare la orice varsta, dar riscul de a dezvolta aceasta afectiune este mai crescut in preajma menopauzei. (mai mult)
HTA
Hipertensiunea arteriala se defineste prin cresterea de durata a valorilor tensionale sistolice si/sau diastolice (mai mult)
SA PREVENIM BOLILE VENERICE!
 Viata sexuala este o parte normala si sanatoasa a existentei noastre. Este un mod de a ne impartasi afectiunea si tandretea (mai mult)
CUM LUPTAM CU DEPRESIA?
 Sa fii trist din cand in cand este normal, dar este o mare diferenta intre tristete si melancolie. (mai mult)
9 METODE CONTRACEPTIVE
Planificarea familiala te ajuta sa alegi momentul potrivit pentru a avea copii, precum si numarul lor. (mai mult)
COPILUL TAU TE PRIVESTE
Inainte de nastere, bebelusul tau este complet dependent de tine. Cresterea si dezvoltarea sa depind de mediul pe care il asigura corpul tau. (mai mult)
SFATURI PENTRU TINERELE MAME
Fiecare copil are dreptul la laptele mamei sale, pentru ca laptele de mama este alimentul ideal pentru nou-nascut si sugar. (mai mult)

ARTA ALIMENTATIE SANATAOASE
Alimentele consumate in cantitati prea mari duc la o acumulare excesiva a grasimii in organism, proces numit OBEZITATE. (mai mult)

Calendarul sanatatii
 
Ianuarie - ultima saptamana din luna - Saptamana Europeana de Prevenire a Cancerului de Col Uterin
 
11 Februarie - Ziua Mondiala a Bolnavilor
28/29 Februarie - Ziua Europeana a Bolilor Rare
 
12 Martie - Ziua Mondiala a Rinichiului
21 Martie - Ziua Internationala a Eliminarii Discriminarilor Rasiale
22 Martie - Ziua Mondiala a Apei
24 Martie - Ziua Mondiala a Luptei Impotriva Tuberculozei
 
  7 Aprilie - Ziua Mondiala a Sanatatii
28 Aprilie - Ziua Mondiala a Sigurantei si a Sanatatii la Locul de Munca
 
  4 Mai - Ziua Nationala a Inimii
  8 Mai - Ziua Internationala a  "Crucii Rosii si Semilunii Rosii"
10 Mai - Ziua Internationala a Luptei Impotriva Maladiei Lupus
12 Mai - Ziua Mondiala a Asistentului Medical
15 Mai - Ziua Internationala a Familiei

15 Mai - Ziua Europeana a Depistarii Melanomului

19 Mai - Ziua Internationala a Hepatitei
29 Mai - Ziua Mondiala a Sanatatii Digestive
31 Mai - Ziua Mondiala Fara Tutun
 
14 Iunie - Ziua Internationala a Donatorului de Sange
26 Iunie - Ziua Internationala Impotriva Traficului Ilicit si Consumului de Droguri
 
Luna Septembrie - Luna Inimii (ultima duminica din luna - Ziua Mondiala a Inimii)
26 Septembrie - Ziua Mondiala a Contraceptiei
 
  1 Octombrie - Ziua Internationala a Persoanelor Varstnice
  1 Octombrie - Ziua Internationala Impotriva Hepatitei C
10 Octombrie - Ziua Mondiala a Sanatatii Mintale
15 Octombrie - Ziua Internationala a Nevazatorilor
16 Octombrie - Ziua Mondiala a Alimentului
20 Octombrie - Ziua Mondiala a Osteoporozei
 
 
 a III - a joi din luna Noiembrie - Ziua Nationala Fara Tutun
14 Noiembrie - Ziua Mondiala a Diabetului
25 Noiembrie - Ziua Internationala pentru Eliminarea Violentei Impotriva Femeilor
 
  1 Decembrie - Ziua Mondiala Anti-SIDA
  3 Decembrie - Ziua Internationala pentru Persoanele cu Handicap
  5 Decembrie - Ziua Voluntarului
 10 Decembrie - Ziua Drepturilor Omului

Noutati:
Informatii utile
Noutati
Anunturi Concursuri Examene
Recunoasterea diplomelor in UE/Atestate studii complementare/Certificate
Informatii publice
Program audiente:
Director executiv:
Dr. Ligia Marincas
Marti: 13.00 - 15.00

Director executiv adjunct sanatate publica:
Dr. Stanca Sanda
Miercuri: 13.00 - 15.00

Director executiv adjunct economic:
Ec. Nae Gheorghe Gabriel
Miercuri: 14:00 - 16:00
Program de lucru:
Luni - Vineri: 8:00 - 16:00
Promovarea sanatatii:
Made by HaiPeNet